Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

31 augusti 2008

Marabou-parken Sveriges vackraste 2008

(Foto: Slottsträdgårdsmästaren)
Grattis!

Marabouparken i Sundbyberg har vunnit utmärkelsen Sveriges vackraste park
och kommer att representera Sverige i tävlingen Europas vackraste park.
Juryns motivering lyder: "Marabouparken är en av Sveriges bäst bevarade funktionalistiska parker med hög nivå på arkitektur och konst. Trots sin litenhet har parken en poetisk rogivande och målande form med växter och öppna gräsytor som samspelar med skulpturer omgivet av ett industrilandskap. Parken är en föregångare till dagens hälsoparker och fungerar väl för hela familjen året om."
(foto: Picknick maj-08 foto: Malin)

På andra plats kom Rosendals Trädgård, Stockholm och på tredje plats Linköpings Trädgårdsförening. Omröstningen om ”Allmänhetens favorit” vanns av Linköpings Trädgårdsförening, före Rosenlunds Rosarium i Jönköping och Stabergs Barockträdgård nära Falun.

Marabou etablerades i Sundbyberg 1916 som ett dotterföretag till det norska chokladföretaget Freia. Under 30-talet erbjöds Marabou att köpa den intilliggande tomten, Sundbybergs gård, av Sundbybergs stad på villkor att även allmänheten fick tillgång till den park som man planerade för personalen.


(foto: Åke E:son Lindman)

I arton år mellan 1937-1955 arbetade den framstående landskapsarkitekten Sven Hermelin med parken. Viktiga influenser i arbetet var Freias anläggning i Norge och det engelska chokladföretaget Cadburys fabriksanläggning i Bourneville. Både Henning Throne-Holst och Sven Hermelin delade tidens idéer om att med naturens, arkitekturens och konstens hjälp motverka urbaniseringens och industrialiseringens negativa effekter.

Om du vill titta på bilder, gå in på
www.marabouparken.se
Allén 9, 172 66 Sundbyberg
Öppet 1 maj-31 oktober
Telefon: 08-29 45 90

Nu finns här också en konsthall och en trevlig restaurang och kafeteria.Till Trädgårdsturistens hemsida här.

Inga kommentarer: