Sidor

01 april 2010

Sofiero är Europas vackraste park


I sommar kommer det säkert fler turister än vanligt från Europa till Helsingborg för att besöka Sofiero slott. Det är nämligen så, att för första gången har Sverige genom SOFIERO vunnit tävlingen Europas vackraste park. Jättestort Grattis!!! För mig är Sofiero inte en stillastående skönhet utan en trädgård som hela tiden förändras, med nya aktiviteter, fantasifulla planteringar och utställningar. I grunden finns trägårdsparkens form och arkitektur och den fantastiska rhododendron-dalen som blommar i maj. Det skulle vara så lätt för Sofieros ansvariga, att leva på den gamla skönheten, men istället har man valt att också förnya sig med tiden. Bra gjort!

Beslutet om Sveriges vackraste och Europas vackraste park är baserat på flera expertjuryers bedömningar i Europa. De länder som deltar är Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Polen. Juryn väljer ut tio finalister som presenteras före sommaren. Allmänheten har möjlighet att rösta på just sin favorit under sommarmånaderna. Deras röster står för 50%. Resten är juryns hälft. Både en vinnare, samt en allmänhetens favorit utses och presenteras under hösten. Allmänhetens val 2009, blev Gunnebo slott och trädgårdar i Mölndal, i jämn kamp med Sofiero. Gunnebo kom också tvåa om Sveriges vackraste.

Juyn har rikligt med information och bildmateriel att gå igenom för sin bedömning, kring alla de trädgårdar som har anmält sig. (framförallt besöksträdgårdar)" Trädgårdarna" (trädgårdsmästare eller ägare) skickar själva in sin anmälan. Om en park eller trädgård inte har anmält sig tävlingen, så deltar den inte. Juryn beslutar och diskuterar utifrån kriterier, som ställts upp av arrangören. Kriterierna som juryn har att ta ställning till omfattar inte bara trädgårdens skönhet och arkitektur utan också bedömningar när det gäller skötsel (kvalitet på platsen, planteringar och ev. odlingar) och inte minst tillgänglighet och aktiviteter etc.

När det gäller Storbritannien till exempel, så ingår inte parker inom National Trust eller RHS (som exempelvis Sissinghurst, Kew gardens, Hidcote Manor). Inte heller brittiska mindre privatträdgårdar deltar. De gör de däremot i Frankrike och andra deltagande länder. Att få någon exakt rättvisa är inte möjligt. Däremot så lyfter tävlingen fram trädgård som turistmål och sätter ljuset på skönheten hos trädgårdskonsten och hos de som tar hand om sina parker på ett ambitiöst sätt och gör den tillgänglig för besökare. Initiativtagare till tävlingen är Briggs & Stratton.

Om du vill läsa om tävlingen "Sveriges vackraste park", klicka här!
Och om Europes's best park-utnämningen, här!
Artikel om Sofiero i Helsingborgs Dagblad 31/3-10, klicka här!

Kommentera, så blir jag glad, klicka här!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Glad för en kommentar! Spontant eller konstruktivt!