Engelska trädgårdar. Svenska trädgårdar. Italienska trädgårdar. Franska trädgårdar. Min egen trädgård. Landskapsarkitektur. Trädgårdsnyheter.
Samtliga foton: Copyright ©Ann Larås (alias Trädgårdsturisten). In English: Please do not copy, reproduce, or otherwise use photographs without permission. Välkommen hit/Ann!!

17 april 2012

Massa blommiga Bilder från Nordiska trädgårdar 2012!

Ja, jag vet - bilderna ligger lite huller och buller - precis som det är på mässor - massa intryck, i ena hörnet en gräsklippare, i andra ett vackert blomsterstilleben, i det tredje hörnet sitter flera trevliga trädgårdsbloggare och fikar...


Uppåt väggarna i Peter Gaunitz täppa ovan och nedan. Som sagt, Helt underbar! Min favorit på mässan för humorn och att den är så oväntad!  Nu vill jag varna! för ett lååångt inlägg med bilder.


kanske ser det inte så mycket ut för världen, men det är en konstinstallation...

..och det här var också snyggt. "Vigrum möter Japan" Jag älskar det stora betongfatet till vänster. Mer om Vigrum på deras hemsida. 
(bilden är från Nordiska trädgårdar)


Blev nyfiken på att åka till Lövsta bruk (och de andra bruken i Roslagen) i sommar. Här är trevliga trädgårdsmästare Josephina Wesström Juhlin på Lövstabruks Trädgårdsmästeri (höger) och Ulrika Borger Dåderman, verksamhetsledare på Lövstabruk.


..och här ser man en bit av montern med ranunklar och myrten på en snygg gammaldags hylla, med djupare plan ju längre ner. Snyggt (ska finnas en sån i orangeriet i Lövsta också där Josephina jobbar)

I trädgårdsmästarens spår, härlig idéträdgård av Elisabet Svalin Gunnarsson, se bara på det gamla hederliga verktyget som gör gurkorna raka.

...fler fina historiska prylar och hjälpmedel.

..och en viktoriansk 1800-tals-rundel utanför.
Wow, här öppnas ögonen!! Orangea tulpaner i massor! Drottningholms slottsparks idéträdgård var som vanligt fantastiskt vacker. Det roliga är att den kungliga parken satsar stort i år på ett stort program hela sommaren med start 28 april 2012.

 ..underbara flor i montern, troligen arrangerade av Gunnar Kaj, blomsterkonstnären som har samarbetet med parkens trädgårdsmästare.

 ....och på bordet står små buketter och vackra vaser som om det var dags för fika utomhus..

Jan Rundgren och Lars Rings idéträdgård var inspirerad av deras egna kolonilott i Stockholmsområdet, vackert med brunbets, nötta möbler, zink-kannor, krukor, en avlång damm och panama-hattar på väggen. Deras bok om kolonilotten kom ut nu i början av året, och är en mycket vacker och läsvärd bok, Växtriket.

 Av de fågelholkar som jag hann se (obs, jag såg inte alla!) fastnade jag mest för denna och de här två.
 "Birdie" av klass 7 i Karlskrona. Ha ha. En första-pris-tagare.

Årets idéträdgård avgjordes. Juryns val blev Rölunda gård. Kan de här fluffiga djuren vara japanska sidenhöns?

Guld: Rölunda Gård (bilden ovan och nedan)
Med känsla för jorden
Juryns motivering:En idéträdgård i tiden och för framtiden, som plockar fram det genuina från det gamla bondesamhället där vi var tvungna att bruka jorden för att överleva. Detta är inte fusk, det är på riktigt.Silver: Zetas trädgård- En trädgårdsmästares väg - delas ut av juryn nedan. 
Viktoria Skoglund tar emot silvret i form av ett diplom, från juryn.


Zetas magiska och lite dämpade trädgårdsrum kom 2:a (bilden är från Nordiska trädgårdar)


 i Allt om Trädgårds monter minglade två nya trädgårdsbok-författare: André Strömqvist och Anders Kjellsson (i hatt) i samtal med entusiastisk besökare.

 Underbara trädgårdsböcker låg staplade på pallar, och montern var full av folk och alltid kö till kassan!

 Överallt på mässan fina miljöer, som detta badkar omgiven av en hög häck av avenbok.

 Blomsterkonstnären Tage Andersen överraskar alltid. Denna gång med träd, som i en barockpark skapad av järnsmide och murgröna. Vackert? ..måste fundera på det ett tag...

 ..Tages vackra formklippta fåglar i växten "plättar - i -luften" gillar jag mycket för att inte tala om krukorna!!!.

 Tages balansakt. Snyggt med några romantiska kamelior i vasen.Sinnesro i trädgården (bild nedan) kallade Säbyholm utbildningar sin idéträdgård. Den valdes till en tredje-plats av expertjuryn. På bilden ser man en vattentrappa likt dem man ser i antroposofernas park i Järna. Här fanns också en uppbyggd mur. Säbyholm firar sitt 100års-jubileum som trädgårdsskola. Trädgården ska skapa en lugn miljö för den stressade storstadsbon med ett droppande ljud av en vattentrappa.
(bild från Nordiska trädgårdars hemsida)


 En ny uppfinning, ger möjlighet att odla året runt inomhus. Vem vill inte ha fräsch sallad varje måltid?

Idéträdgårdar: Skillebyholms yrkesskola i Järna har skapat en fantasifull idéträdgård 2012. Allt är format av grönsaker, från byråknoppar, väggkonst till stolsitsar, kuddar (pumpor)... utsågs i "publikens val" till bästa idéträdgård.

Som sagt, dukat till fest!!

Över till några prylar jag fastnade för ..alltid kul att se hur de nya robot-gräsklipparna utvecklas. Denna kan klippa i din slänt!!

 ..men föredrar att dra själv. Denna batteridrivna gräsklippare kan man ladda upp så att det räcker till att klippa ca 400 kvm gräsmatta. Lätt är den också, och ingen sladd, eller bensindrivet som ger oljud. Kanske ska man klippa till..gillar att handtagen sitter som de gör...ser bekvämt ut.

Tillbaka till idéträdgårdarna: Denna av Lars Ring och Jan Lundgren. Uppbyggd som deras koloniträdgård i Stockholmsområdet. Gillar Luytens-soffa som är lite nött av väder och vind...blomplanscherna och panama-hattarna.

 Nu får du signera, Jan, säger Lars Ring. Deras bok Växtriket kom ut tidigare i år.

 Vinnaren av bästa täppa. Stylisten och floristen Minna Mercke Schmidt. Så vacker och innehållsrik!! Tänk att kunna hitta på så många sätt att hänga upp växter på väggarna. Hon är den självklara vinnaren!

 Täppa-tävlingen: Här stod jag bara och gapade..länge. De som deltog om att skapa täpporna hade exakt samma materiel att tillgå för tävlingen som pågick under 2,5 timme. Denna kreativa och vackra tolkning stod Peter Gaunitz för. Den påminner om ett alpint växtlandskap men sammansatt med de växter som fanns att tillgå..hortensia, pelargoner etc ..En stilla undran bara: Varför pågick denna spännande tävling och aktivitet så långt borta från centrum av mässan? Den skulle ha varit i entréhallen, så att det hände nåt där. Mer sånt här!!!!! Mer liv och rörelse på mässan, framförallt i entréhallen, när folk kommer. Då ska de mötas av blommor, aktivitet, rörelse, färger. Tack Blomsterfrämjandet och alla ni som var inblandade, det var en kul idé!

En geranium, en näva, enligt plantskolan på mässan. Denna växte ursprungligen enbart på Madeira. Klarar sig inte utomhus i Sverige utom på sommaren.

Balkongtävlingen: Juryns guld går till Stockholmshems färgstarka och innovativa ide-balkong med motiveringen:
1:a pris Hållbart hyresboende
AB Stockholmshem"Denna balkong visar på tidlösa, moderna och inspirerande detaljer som hur man återvinner exempelvis stuprör och mjölkpaket. En oväntad och lyckad kollision är hur konservburkar i ett självbevattnande, vackert draperi blir både pedagogiskt och funktionellt. Genom flexibla moduler visar Stockholmshem hur man kan bygga om efter behov, allt går att förverkliga till en liten kostnad. Vilket också speglar ett hållbart hyresboende".
Satellit är namnet på en idé-balkong där suckelenter och upphöjda paraboler visar något helt nytt. Linn Stevensson & Isabelle Pohjanen står bakom (SLU Ultuna). Här intervjuad av arabisk! TV.

Här är ett klipp från Nordiska trädgårdar där årets balkong 2012 utses. Nämen se där, jag är i juryn för detta.

 Jennifer Gröhn och Susann Moberg Granström har arbetat med Nordiska trädgårdar 2012.

Balkongtävlingen: I rosa, vitt och grönt, en kvinnlig balkong (skulle man kunna säga)
Expertjuryns 3:a, gick till "Reuse & Amuse" - och Trädgårdsinteriör Gävle AB, Maria Larsson och Helena Arola.

Balkongtävlingen: Juryns 2:a pris gick till "Gudrun 86" och Good garden - Anette Blåberg och Katarina Blåberg . Folkets röst gav denna fina balkong GULD. Grattis!

(bilden är från Nordiska trädgårdar)

..och Gudruns fina skrivbord i pensionärs"kuvösen" som Good garden beskriver den inglasade balkongen.


"Biggi" kallas de, snygga, smarta och flexibla. Om man gillar aluminium och det gör jag.

Tillbaka till Skillebyholm (biodynamiskt utbildningscenter i Järna) där eleverna verkligen lyckats med att måla med grönsaker och rotfrukter.

Utsågs som Bästa idéträdgård - besökarnas val! 

De kallade sitt bidrag: 


'Orsak och verkan - Vårt vardagsrum'

..och det fest-dukade bordet med mjuka jordiga dynor. 


.närbild.....rödlök, ärter, rädisor, lök etc. Snyggaste väggdekorationen. 

Eazyhang, verkligen en lättmonterad och finurlig fågelmatupphängare redo att använda direkt. Inga konstigheter. Uppfinnaren håller upp den. "Äntligen slipper man trä snören genom de gröna plastnäten!", säger undertecknad.

 ....plötsligt står alla vi här! IRL "in-real-life"!! Trädgårdsbloggare, fotade på bloggträffen på Nordiska trädgårdar.

 Drottningholms idéträdgård, både odling, historia och dekorativa buketter och stilleben.

 Ett stilleben i Drottningholmsparkens monter.
 ...ser inte taket ut som Turkiska paviljongen i Drottningholmsparkens idéträdgård??

(Bilden kommer från Nordiska trädgårdar)


 Denna fina sippa såg man överallt på mässan. Så luden och hoppingivande.


 Sol och Skugga, Peter Ödegaards ide-trädgård. Exotisk och vacker!  Ett sånt här rum skulle jag vilja ha! (bilden kommer från Nordiska trädgårdar)Här inne är skuggan i ett orientaliskt tält med medelhavsväxter.....här stannar jag gärna en stund.
(bilden är från Nordiska trädgårdar)


Det här var allt jag fick med mig hem. 6 stycken härliga kryddor. Har provat thai-basilikan och äpple-myntan och det var smakrikt!

Summan av hela mässan = Den ätbara trädgården är en TREND.

/Ann

www.tradgardsturisten.se - trädgårdsresor och utflykter i Sverige och Europa.Blog Widget by LinkWithin

13 kommentarer:

Alen Trädgård sa...

Härligt att se allt igen:) Fast jag upptäcker hela tiden nya saker i bilderna som jag inte såg själv på mässan:) Madeiranävan däremot såg jag men det var kanske för att min egen blommar för fullt i "stallet" just nu:) Ha det gott/Monne

Jessica och Malte sa...

Hejsan!

Vilken underbar mässa det verkar ha varit, jag har suttit här och blivit mycket inspirerad av dina fina bilder.

MVH
Jessica

Luna Ek sa...

Verkligen informativt och innehållsrikt inlägg du gjort om mässan. Jättebra för alla som inte var där.
Själv orkade jag bara göra en kort resumé med få bilder.

Men jag kommer stort med Venlo om ett par veckor.
ha en bra dag!
Luna

Luna Ek sa...

Verkligen bra och innehållsrikt inlägg du gjort om mässan. Själv orkade jag bara göra en kort resumé med få bilder.
Om ett par veckor hoppas jag dock göra ett stort inlägg om Venlo.
Ha en bra dag/ Luna

Marie Lithén sa...

oj, jag som var där 2 dagar såg inte alls så här mycket:) Vilket rapport toppen!

NinaVästerplana sa...

Tack för detta fina reportaget! Känns som om jag var där 8-)
Ha´t himla gôrgôtt
Nina

ormbunke sa...

Tack för att du visar dina fina bilder för en som inte var där.
Ha de gott. Anita

Tankar från Trädgårdsmästarn; Hillevi sa...

Oj, matigt härligt inlägg! Tack!! Men du vet väl att man måste varna för "Väääldigt Långt Inlägg"...;-)

Och "Skillebyholm" hette dom ju:-)

Jag har lagt in dig i länken nu på samlingssajten, man väljer en bild och väntar en stund så kommer resultatet upp på sidan.

Kramkram från
Fru Messerschmittan själv;-)

Den passionerade trädgårdsturisten sa...

Tack Messerschmittan, uppskattar din kommentar.
Vi ses i krokarna..nånstans blir det väl en ny fika.
Ann

Isas Trädgård sa...

Vilket fantastiskt inlägg ... med så vackra bilder !!

Även om jag var där var det nya vinklar och detaljer som gav nya dimensioner !

Tack för titten !
Ha det så gott !
kram/Isa

Monica Flöjt sa...

Underbara bilder. Jag upplevde mässan på nytt. Tack/
stickningokoloni

Kristina Bonander sa...

Hej Ann och tack för ett innehållsrikt inlägg. Vilken mångfald på mässan! Inte undra på att man hade svårt att ta in allt.

Välkommen också som följare på min blogg. Kul att ha dig med där.

Ha det så gott
Kristina

Laila sa...

Hej Ann och välkommen till min blogg! Påskdukningen stod min svärdotter och fem barnbarn för. Det är barnbarnen som gör de fina servettblommarna, har ingen aning om hur de bär sig åt!
Så trevligt att du bor i stockholmstrakten, vi är ett gäng bloggare här som har en hel del kontakt med varandra och ibland har vi bloggträffar. Skicka mig ett mail med kontaktuppgifter om du vill få inbjudan!
Och så vill jag tacka dig för att du visar allt jag missade när jag drabbades av tunnelseende där på mässan! Nästa gång vill jag gärna slå följe med dig!
Ha det gott!/Laila
PS Anmäler mig givetvis som följare av din blogg!
Ha det gott!/Laila